Dilimizin Zenginlikleri Projesi Yazar Ayşe Benek Kaya Söyleşisi

Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF Projesi kapsamında planladığımız çalışmalar devam ediyor. Bu defa okulumuzda kıymetli bir ismi ağırladık. Yaklaşık yedi yıl evvel bu mekânda misafirimiz olan ve hoş sohbetine şahitlik ettiğimiz kitap dostu bir yürekle yeniden yolumuz kesişti. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” bağlamında, Araştırmacı-Yazar ve Şair Ayşe Benek Kaya okulumuzda bir söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, Okul Müdürü Salih Sebahattin Karadağ ve Müdür Yardımcısı Yavuz Kondu söyleşide hazır bulundular. Ayşe Benek Kaya öğrencilerimize hayatından kesitler anlattı. O anlattıkça yaşı müsait olanlar ortak hislerde buluştular.  Ayşe Benek Kaya dede, babaanne, anneanne gibi ailenin temel direklerine saygı duyulması gerektiğinden ve onlardan öğrenilecek pek çok konu olduğundan bahsetti. Büyüklerden dinlenilen masalların pek kıymetli olduğunu, her istendiğinde dinlemenin olanaklı olmadığını, önce masal dinlemeyi hak etmek gerektiğini anlattı. Çocukluktan itibaren sürekli düşünen, gözlemleyen, yaşadıklarını içinde sorgulayan ve zihninde anlamlandırma serüvenleri yaşayan biri olduğunu anlatan yazar, yazmayı bir rahatlama aracı olarak gördüğünü söyledi. Sohbet ederken hangi masalları ve masal kahramanlarını sevdiklerini öğrencilere soran yazar, genelde yabancı kültürlerin etkisinde olunmasından üzüldüğünü dile getirdi. Millî masal ve masal kahramanlarımızı önemsediğini ifade etti. Masal dinlemenin çocuklarda hayal dünyasını zenginleştirdiğini söyleyen yazar, çocukken dinlediği masallarda geçen konuları gece sobanın yansıttığı huzmeler altında heyecanla düşündüğünü anlattı. Ayrıca kalabalık bir ailede büyümenin kendisinde pek çok yaşanmışlık sağladığını, yokluğun, hak etmenin, paylaşmanın kişiyi zenginleştirdiğini belirtti. “Ne olursa olsun mutlaka bir hedefiniz olsun! Boş bir hayata değil, hedefinize doğru ilerleyin!” diyen Ayşe Benek Kaya, daha sonra öğrencilerin sorularını cevapladı. Çocuklara şefkatle ve huzurlu bir edayla hitap eden yazar, sık sık “o kadar güzel görünüyorsunuz ki…” dedi. Güzel görmenin ilmi de okumaktan geçiyor sanırız. Okumanın her türlüsünü bir bütün olarak ifa edenler varlığa hürmet ederler. Sözün güzelliği muhatabı sevgi dairesine alıyor, doğal olarak. Söyleşi sonunda yazarımıza çiçek takdim edip, hatıra fotoğrafı çektirdik. Ayşe Benek Kaya Hanımefendi’ye okulumuza kadar gelip, çocuklara vakit ayırdığı ve tecrübelerini bizimle paylaştığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Kendisiyle yeniden buluştuğumuz için ziyadesiyle memnun olduk. Umarız tekrar misafirimiz olurlar.

18-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-2024

Yayın: 18.01.2024 - Güncelleme: 18.01.2024 21:13 - Görüntülenme: 196