Haydi Çocuklar Oyuna Projesi ve Oyun Etkinlikleri

Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF Projesi kapsamında planladığımız çalışmalar devam ediyor. Haydi Çocuklar Oyuna Projesi’nin Mart ayı oyunları “İstop ve Üşüdüm Üşüdüm” olarak belirlenmişti. Öğrencilerimiz arkadaşlarıyla birlikte sınıf öğretmenlerinin rehberliğinde geleneksel oyunlarımızı oynadılar. Çocuklar oyunun ortak diliyle bir arada ol’maya, bir arada eğlenerek ortak bir ruh oluşturmaya çabalıyorlar. “Oyun” deyip küçümsememek lazım. Çocuk, çocukla, çocukça vakit geçirerek gelişir. Geleneksel oyunların yeni kuşaklara aktarılmasında aracılık yapan böyle adımları geliştirerek desteklemek gerekiyor. Sivas Valiliği himayesinde başlatılan ve çeşitli faaliyetlerle devam eden “Hedef Spor Projesi” gibi önemli bir çalışmanın okulumuzdaki tezahürlerinden biri olarak gördüğümüz bu etkinlikler vesilesiyle öğrencilerimizin hareket etmelerini sağlayarak beden ve ruh sağlıklarına olumlu katkılarda bulunmaya çalışıyoruz. Çocukların apartman duvarlarıyla çevrelenmiş, yeterince bahçesi ve oyun alanı olmayan mekânlarda, dijital içeriklerle haşır neşir olduğu düşünülecek olursa böylesi faaliyetlerin önemi daha iyi anlaşılabilir. Enerjisini doğru alanlara yönlendiremeyen çocukların yaşayacağı pek çok sıkıntının daha ortaya çıkmadan engellenmesini sağlayacak adımlardan biri de çocukların ve gençlerin hareket etmelerini sağlamaktır. Hareket eden genç, beden ve ruh dengesiyle kendini bulma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir. Son yıllarda öğretmen odalarında konuşulan konular arasında ortak yakınmaları üzerinde toplayan bir konu var. O da çocukların teneffüslerde oyun oynamayı bilmedikleri ve hep koştukları yönündeki serzenişler. Çocukların ortak bir ruh halinde, kuralları olan ya da o an gelişen bir oyunun kimi zaman lideri kimi zaman üyesi olmayı öğrenmelerinin yolu deneyim sahibi olmalarından geçiyor. Oyun iletişimdir, oyun matematiktir, oyun hayat bilgisidir, oyun Türkçedir; ahenktir, müziktir, beyin fırtınasıdır, yeni kurallar inşa etmek, bir bütünün hem parçası olmak hem de parçaların bütününe hâkim olabilmektir. Kurallı oyunların da serbest oyunların da çocuk gelişimi üzerinde çok değerli bir yeri olduğu muhakkaktır. Adımların sürekliliği ile gelişme sağlanabilir. Çocuklar için atılan adımların değerini bilmek, desteklemek ve geliştirmek tüm yetişkinlerin vazifesi olmalıdır. Haydi çocuklar oyuna!

01-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-202401-04-2024

Yayın: 01.04.2024 - Güncelleme: 01.04.2024 10:54 - Görüntülenme: 49