Psikolojik Sağlamlık - Tek Ebeveynlik ve Çocuklara Etkisi Konulu Seminer

Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF Projesi kapsamında planladığımız çalışmalar devam ediyor. 09 Şubat 2024 Cuma günü 13.15’de, okulumuz bodrum katında yer alan çok amaçlı salonda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi tarafından, “Psikolojik Sağlamlık - Tek Ebeveynlik ve Çocuklara Etkisi” konularında aile eğitim semineri düzenlendi. Belki de çağın değişken yükleri altında nefes nefese kalan insan için en önemli konuların başında psikolojik sağlamlık geliyor. Bu öyle bir hâl ki; iniltiden çığlığa, teklikten çokluğa, en medeni bilinenden ilkellikle itham edilene kadar türlü duygu karmaşasıyla yaşamak zorunda kalıyor insan. İnsan, kol kanat gerdikleriyle birlikte tüm bu karmaşa içinde sağlam kalmaya çabalıyor. Zor zaman denilen bu çağda bir tarafta çocuk gözyaşları bir tarafta şatafatlı yaşantılar, diğer yanda açlık ve susuzluk, öbür alanda israf ve gösteriş hüküm sürüyor. Tam da tüm bunların merkezinde “insan” olan acı çekiyor. Sağlamlık bahsi de yine kalbi örselenmiş, tutunacak dal arayan duyarlı kişilerin konusu hâline geliveriyor. Sağlam kalmalı insan, umudu yeşertmek için. Umuda inanmalı, son fidana su verebilmek için. “Bitti” denilen yerde yeniden başlar devran, düşen kalkar, ağlayan güler bir gün. En çok çocuklar için bu umut hep beslenir, beslenmelidir. Biz öğretmenler için gözlem sahası alabildiğine geniştir. Satıh tüm âlem, özne insandır. Öğretmen yaşanan her anın sorumluluğuyla biriktirir gözlemlerini. Toplumsal hayatın tüm konularına kafa yorar, durulmayan bir zihin sızı çeken bir kalp ile adım atar. Bir öğretmenin en büyük meselesi aile kurumudur. Oradaki hayatı gün gün, iç içe olduğu yaşantılar vasıtasıyla yorumlar. Anne baba rolündeki olumlu ve olumsuz örnekleri, çocukları etkileyen konuları, dijital dünyanın kontrolsüz yayılımını izler durur öğretmen. Sürdüğü izlerle yorumlar yapar, hareket alanını belirler, çalışır, çabalar ve en çok yapamadıklarının sızısıyla devam eder yoluna. Eğitim “hâllerin bütünü” derken aslında tüm bunları ve daha fazlasını kastediyoruz. Aile kurumunun sağlam bir kale gibi durmasını, orada hayat olmasını çok ama çok kıymetli bir hazine gibi görüyoruz. Psikolojik Danışman Handan Kızılay’ın sunduğu bu seminer oldukça önemliydi. Eğitim seminerine katılan velilerimize teşekkür ediyoruz.

13-02-202413-02-2024

Yayın: 13.02.2024 - Güncelleme: 13.02.2024 18:04 - Görüntülenme: 137