T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Süleyman Sami Kepenek İlkokulu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hazırlıkları

Millî Mücadele’nin ve milletin egemenliğinin vatanın kalbinde, Ankara’da yer alan mührü; Türkiye Büyük Millet Meclisi 104 yaşında…

Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF Projesi kapsamında planladığımız çalışmalar devam ediyor. Millî Mücadele’nin ve milletin egemenliğinin vatanın kalbinde, Ankara’da yer alan mührü; Türkiye Büyük Millet Meclisi 104 yaşında… Gazi Meclisimiz milletin egemenliğinin izleriyle ve tarihten gelen kadîm ruhla, nice yüzyıllar boyunca şanlı bayrağımızın gölgesinde vazifesini îfâ edecek olmanın inancıyla dimdik ayakta… “Vatan” deyince, yüreğimizdeki coşku bin bir duyguya bürünür. Her devrin farklı bir iklimi, farklı bir ruhu vardır elbet. Belki de her bir insan kendi iklimini yaşar. Her çocuğun biricik ve dini, dili, rengi, yaşadıkları, yaşamak zorunda bırakıldıkları ne olursa olsun, pırıl pırıl gözlerle “umut” olduklarını yaşayarak biliyoruz. Millî Egemenlik kavramının kıymetini yurdundan yuvasından uçan kuşları görünce daha bir içten hissediyoruz. Çocukların özgür ve güvenli, kendi kararlarını alabileceği bir vatanda, neşeyle büyümesi ne kadar da önemli... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı birbirine bağlayan bağ çok değerli bir bağ. Bu iki koşulu, birbirine bağlı bu iki koşulu; milletin egemenliğini ve çocukları yani umudu birbirine bağlayanlar ne güzel yapmışlar. Bağımsız bir vatanda, gökyüzüne açılan kocaman pırıl pırıl gözleriyle umudumuz her dâim çocuklarda… Uçurtmanın ipine sıkıca sarılır çocuk; bırakmaz o bağı ama alabildiğince uçurur gökyüzünde hayallerini. Çocuklar kıymet bilir, tuttuğu bağa sadâkatle sarılırlar. Defalarca onarırlar uçurtmalarını, defalarca uçururlar hayallerini. Çocuklar yaparak, yaşayarak, hazır sunulmayan ve içinde uygulayıcı olarak bulundukları her durumdan vazife çıkarırlar. Kendi yaptığı uçurtmaya kol kanat gerer çocuk. Ne güzel diyardır çocukluk ve ne güzeldir bitmeyen, yaşayan yetişkin çocukluk. Vaktiyle şöyle demiştik, yine diyelim: “Onlar sayesinde tohum filizlenir, umutlar meyveye durur; her dem yenilenirmiş devrân. Çocukluğu zedelenmesin hiçbir çocuğun, büyüdükçe kıymeti artıyor çocukluğun.”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için sınıflarımızda yaptığımız süslemeler çocukları oldukça mutlu etti. Velilerin sürece dâhil olmaları sağlanarak ve çocukların aktif katılımı gözetilerek ayrıntılı bir şekilde yapılan bu çalışmalar hepimizi sevindirdi. Çocukların en çok sevdikleri bayramların baş sıralarında kuşkusuz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı geliyor. Her birimizin anılarında çok çeşitli görüntüler, sesler, duygular, millî ve manevi hisler yer edinmiştir. Renkli kâğıtlara, balonlara, bayraklara, parlak süslere, hazırlanan köşelere yeniden kavuşmak ve çocukların mutlu olduklarını görmek güzel... Bu tür etkinlikler öğrencilerimizin okulla olan bağlarını neşeyle birlikte güçlendiriyor. Sabahları ellerinde balonlar ve farklı süsleme materyalleriyle okula adım atan çocukların yüzlerindeki sevinci ve merakı görebiliyoruz. “En güzel sınıf bizim olsun” diye çabaladıklarını, asılan her yeni süsleme ile birlikte sınıflarını yüreklerinde daha bir yücelttiklerini biliyoruz. Kendi hazırladıkları süslerle sınıflarını bezemek çocukların gelişim alanlarını da destekliyor. El becerileri, estetik bakışları, çevreyi düzenleme yetileri, sanatsal bakışlarını zenginleştirmeleri hep bu çalışmalar sayesinde gelişiyor. Belki de çocuklar en çok içinde uygulayıcı olarak yer aldıkları bu tür çalışmalardan keyif alıyorlar. Hem deniyor, hem öğreniyor, hem de kendi istekleriyle duruma odaklanabiliyorlar. Mesela bir sınıfta yer seviyesine yakın asılan süslemeler bize pek çok şey hissettirdi. Belli ki çocuklar sınıflarını kendi emekleriyle süslemişler ve aktif olarak çalışmışlar. Sınıfı ağ gibi saran bu süslerin arasından dikkatle geçerken, eğilip yürürken ya da düşmesin diye özen gösterirken harika bir kazanımlar dizisini yaşayarak ele almışlar. Bu kadar çocuğun bir arada düzen içinde hareket edebilmesi, sanatsal bir düzeni korumak için çabalaması ve attığı adıma, aldığı nefese, kısacası hareketlerine dikkat edebilmesi ne kadar da önemli kazanımlar. Basit bir sınıf süslemesi demeden önce durup düşünmemiz gereken ne çok şey varmış. Bu sabah tüm sınıfları dolaşıp fotoğraf çekerken, tebessümle birlikte düşünmek düştü payımıza. Emek veren her bir ele teşekkürlerimizi sunarken, ayrıntılara hürmet eden gönülleri de saygıyla selamlıyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yaşadığımız bu özel günde, Millî Mücadele’de varlığını ortaya koyan her bir vatan evladını; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, komutanlarımızı, Mehmed Âkif Ersoy’u, azîz şehitlerimizi, ilim irfan ehlini, Anadolu kadınını ve toprağın bağrında ebediyete kadar nöbet tutacak fedakâr neferlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Ruhunuz şâd olsun.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gazi Meclisimiz; 104. Yaşın Kutlu Olsun.

Sevgili Çocuklar, Çocuklarımız; Her Gününüz Bayram Neşesiyle Dolsun.

22-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.04.2024 - Güncelleme: 22.04.2024 20:53 - Görüntülenme: 75
  Beğen | 9  kişi beğendi